Βασικές Τεχνικές Προδιαγραφές
Βασικές Τεχνικές Προδιαγραφές
Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται κατάλογος συμμόρφωσης προς τις προτεινόμενες βασικές τεχνικές προδιαγραφές ενός ιστοτόπου του Δημοσίου.
Mobile First / Responsive ιστοσελίδα
Ο ιστότοπος θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικός σε τουλάχιστον 3 από τους δημοφιλέστερους browsers για desktops & τουλάχιστον 3 από τους δημοφιλέστερους browsers για mobile συσκευές, στις τελευταίες και προτελευταίες εκδόσεις τους.
Ο ιστότοπος θα ακολουθεί τις αρχές του Responsive Web Design δηλαδή οι ιστοσελίδες θα διαμορφώνονται ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης στην οποία εμφανίζονται. Θα είναι επίσης Mobile Friendly, δηλαδή σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή (iPhone, iPad, Android κλπ) ώστε ο επισκέπτης να μη χρειάζεται να κάνει μεγέθυνση ή πλάγια κύλιση για να διαβάσει με ευκολία το περιεχόμενο τους.
Ιστοσελίδα που βασίζεται σε CMS ανοικτού κώδικα το οποίο θα πρέπει να υποστηρίζει κατ' ελάχιστον τα εξής:
- Διασυνδεσιμότητα των εφαρμογών και των υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν από τον Ανάδοχο.
- Διασυνδεσιμότητα με την υφιστάμενη υποδομή εφαρμογών και βάσεων δεδομένων
Επεκτασιμότητα (expandability) και διαχειρισιμότητα (manageability)
Απλό και φιλικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) που θα προσφερθεί πρέπει να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για το σχεδιασμό, οργάνωση, διαχείριση, επισκόπηση, ανάρτηση και ενημέρωση διαδικτυακών τόπων, και να εξασφαλίζει τη συχνή ανανέωση και δυναμική παρουσίαση του περιεχομένου. Ο ιστότοπος που θα αναπτυχθεί θα παρέχει αφενός τη δυνατότητα εύκολης εισαγωγής πρόσθετων υποσυστημάτων και υπηρεσιών (για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μελλοντικής ανάγκης), και αφετέρου τις απαραίτητες εφαρμογές για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του επισκέπτη.
Αρθρωτή (modular) αρχιτεκτονική του συστήματος
ώστε να επιτρέπονται μελλοντικές επεκτάσεις και αντικαταστάσεις, ενσωματώσεις, αναβαθμίσεις ή αλλαγές διακριτών τμημάτων λογισμικού.
Οι χρησιμοποιούμενες επεκτάσεις θα πρέπει να είναι, επίσης, ελεύθερης χρήσης λογισμικού. Τυχόν επεκτάσεις λειτουργικότητας της ιστοσελίδας που θα χρειαστούν, θα πρέπει να εγκαθίστανται μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα επεκτάσεων του CMS. Η επιλογή των επεκτάσεων της ιστοσελίδας θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την λειτουργικότητα της ιστοσελίδας.
Υποστήριξη και διαχείριση χρηστών της ιστοσελίδας, με καθορισμό δικαιωμάτων πρόσβασης για διαχειριστές και απλούς χρήστες.
Δυνατότητες εύκολης προσθήκης/ τροποποίησης του περιεχομένου ή/και της δομής από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας.
Δυνατότητα πλήρους υποστήριξης περιβάλλοντος πολυμέσων για παρουσίαση περιεχομένου σε ποικίλες μορφές (κείμενο, φωτογραφία, video, audio, pdf κ.α.) με την κατάλληλη γραφιστική επεξεργασία, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη παρουσίαση του υλικού.
Δυνατότητα πολυγλωσσικής ανάπτυξης της ιστοσελίδας με την εξ αρχής ενεργοποίησή του δικτυακού τόπου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα καθώς και τη δυνατότητα ενεργοποίησης επιπρόσθετων γλωσσών στο μέλλον
Σύστημα «ανοικτής» αρχιτεκτονικής (open architecture) δηλαδή υποχρεωτική χρήση ανοικτών προτύπων που θα διασφαλίζουν:
- Την ομαλή λειτουργία και συνεργασία μεταξύ του συνόλου των εφαρμογών της Διαδικτυακής Πύλης και των υποσυστημάτων της.
- Την επεκτασιμότητα των υποσυστημάτων χωρίς αλλαγές στη δομή και αρχιτεκτονική τους.
Οι εφαρμογές της Διαδικτυακής Πύλης θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα εύκολης επικοινωνίας, διασύνδεσης ή και ολοκλήρωσης με τρίτες εφαρμογές ή / και υποσυστήματα. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να παρέχουν κατ' ελάχιστον τα ακόλουθα:
Ανοιχτά και Τεκμηριωμένα API (Application Programming Interface) που περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις λειτουργίες/πληροφοριακές ροές της ιστοσελίδας και τα οποία να επιτρέπουν την ολοκλήρωση / διασύνδεση με τρίτες εφαρμογές, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να τεκμηριώνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης/ διασύνδεσης με εφαρμογές και δεδομένα, με σκοπό την κάλυψη ενδεχόμενων μελλοντικών αναγκών
Δυνατότητα διασύνδεσης / επικοινωνίας με τρίτες εφαρμογές βάσει διεθνών standards_
•Single Sign On Όπου απαιτείται είσοδος χρήστη με κωδικούς θα πρέπει να γίνεται άπαξ για το σύνολο των νέων εφαρμογών και να μην χρειάζεται σε καμιά περίπτωση επανεισαγωγή του κωδικού
Η μορφοποίηση του περιεχομένου θα πρέπει να γίνεται μέσα από ενσωματωμένο editor (WYSIWYG) και να υποστηρίζονται διευρυμένες λειτουργίες (εισαγωγή εικόνων, πινάκων, στοιχείων φορμών, κλπ.)
Θα πρέπει να υποστηρίζεται η διαχείριση πολλαπλών εκδόσεων για κάθε κατηγορία περιεχομένου
Δυνατότητα διαχείρισης κατηγοριών περιεχομένου που αφορούν σε νέα και ανακοινώσεις. Η διαχείριση των νέων/ανακοινώσεων θα πρέπει να γίνεται από ένα κεντρικό σημείο με δυνατότητα εισαγωγής ή τροποποίησης/διαγραφής των υπαρχόντων
Πλήρης υποστήριξη των τεχνικών χαρακτηριστικών που απαιτείται να ενσωματώνονται στο CMS, ώστε να υποστηρίζεται η αποτελεσματική υλοποίηση ενεργειών Search Engine Optimization.
Τέτοια χαρακτηριστικά είναι κατ' ελάχιστον τα εξής:
•Title Tag customization
•Static, Keyword-rich URL's
•Meta Tag customization
•Headings customization
•404 Error friendly pages
Εκτύπωση σελίδας/κειμένου. Όταν τυπώνεται μία σελίδα, θα πρέπει να εκτυπώνονται μόνο το περιεχόμενο αυτής, χωρίς το υπόλοιπο εικαστικό Layout της σελίδας
Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα για διαχείριση (δημιουργία - κατάργηση) των εσωτερικών συνδέσμων (hyperlinks)
Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας και διαχείρισης δυναμικών σελίδων
Διαχείριση μέσω Web
- Όλη η διαχείριση της πύλης θα πρέπει να γίνεται με την χρήση ενός web περιβάλλοντος, έτσι ώστε η διαχείριση τόσο του περιεχομένου, όσο και των λειτουργιών της πύλης να μπορεί να διεξαχθεί από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
- Δεν θα πρέπει να απαιτείται η εγκατάσταση οποιουδήποτε εξειδικευμένου λογισμικού στους σταθμούς εργασίας των διαχειριστών του συστήματος, παρά μόνο ένας προσωπικός υπολογιστής (PC) με σύνδεση Internet και έναν κοινό web browser.
Διαχείριση σελίδων
- Το CMS θα πρέπει να παρέχει ένα εύχρηστο και οικείο για τους χρήστες του περιβάλλον εργασίας, μέσα από το οποίο οι διαχειριστές θα μπορούν να ενημερώνουν δυναμικά το περιεχόμενο των υφιστάμενων σελίδων, καθώς και να δημιουργούν νέες σελίδες, χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
- Οι διαχειριστές περιεχομένου θα πρέπει να μπορούν να δημιουργήσουν τις νέες σελίδες ή να ενημερώσουν τις υπάρχουσες με απλό και εύχρηστο χειρισμό, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε γνώση προγραμματισμού.
Η διαχείριση των σελίδων θα πρέπει κατ' ελάχιστον να περιλαμβάνει:
- Δενδρική απεικόνιση της δομής της Διαδικτυακής πύλης
- Εύκολη και γρήγορη τροποποίηση της δομής της (menu, sub-menu)
- Περιεχόμενο σε απεριόριστο αριθμό γλωσσών
- Ανεξάρτητη δομή σελίδων ή κατοπτρική δομή μεταξύ γλωσσών
- Εύχρηστο HTML Editor του τύπου WYSIWYG (What You See Is What You Get)
- Δυνατότητα προεπισκόπησης της σελίδας
- Χρήση του προσαρμοσμένου για ιστοτόπους GOV.GR Design System για το σχεδιασμό της γραφιστικής απεικόνισής τους.